DJ-Education

Ви сте овде

Изложба радова ОШ „Војвода Пријезда“, Сталаћ за „Играј безбедно“ пројекат

 

Литерарни рад Јелене Миловић:

Ja sam Internet, za prijatelje Inti

   U očima zabava,u srcu igra,nova poznanstva,druženje…Da, ja sam Internet, za prijatelje Inti, mada me možeš zvati kako kod zaželi tvoje malo,neiskusno,radoznalo srce.

   Poznato ti je da sam ja tvoja glavna zabava, iako roditelji često protestvuju protiv naseg dužeg druženja. Ma koliko ti ja delovao zabavan i sposoban, ne mogu te štititi od raznih nevolja koje te mogu snaći dok uživaš u mom svetu. Ja sam, kad malo bolje razmislim, poput jedne peščane, morske obale. Dok uživaš dodirujući stopalom meki pesak, neretko naletiš na kamenčić koji te povredi. Ponekada sam sebe podsećam na vreli, letnji dan. Uživaš, kupajući se, sunčevi zraci dodiruju tvoje lice, a zatim,odjednom – bum!  Stvori se grad i svojom ledenom magijom uništi zabavu. Šta ću? Ponekada me obuzme ogromna tuga jer mom svetu može pristupiti bilo ko, čak i neko ko tebe može ugrozti. Nikada ne komuniciraj sa osobama čiji su ti oči i smeh nepoznati! Ma koliko se dobrim predstavljao, ti ne znaš kakav se sjaj krije u njegovim očima. Možda zaista tamo caruje blistavost svih nebeskih zvezda, a možda se krije samo oholost i tama. Zato budi oprezan! Ukoliko imaš profil na Fejsbuku, svoje podatke učini vidljivim samo tvojim prijateljima. Nikada ne znaš ko ih i na koji način može upotrebiti. Uvek se pridržavaj bontona i ponašaj pristojno u virtuelnom svetu. Ja sam samo jedan običan Internet, ne mogu te štititi od svih opasnosti koje vrebaju poput zlokobnih lešinara. Neka na tvom računaru uvek bude uključen zaštitni program. Svoje privatne informacije, poput adrese i broja telefona, nikada javno ne objavljuj. Da bi svoj boravak u virtuelnom svetu učinio što boljim i bezbednijim, ne pristupaj stranicama koje te mogu na bilo koji način uvrediti ili povesti u svet tame. Ukoliko se neka osoba trudi da ti pristupiš nekom takvom sadržaju, ignoriši je i obrati se roditeljima. Ne zaboravi, ja sam divan pomoćnik i zabavljač, a ni po koju cenu se nemoj odreći mog sveta, samo zato što te vrebaju neke opasnosti.

   Ja sam ti ukazao na neke od njih, a na tebi je da naučiš da ih se čuvaš. Znaj, moj svet čini i mnoštvo zabave i uživanja. Pozitivna energija, radost, igra…Samo napred! Sada, kada sam te naučio da pravilno pristupaš virtuelnom svetu, opusti se, zaboravi na sve problemčiće i uživaj.

 
 
Гласајте за њега на линку:
 
 
ППТ презентација Виктора Алексића:
 
 
Гласајте за њега на линку:
 
 
Филм Тамаре Аврамовић:
 
и гласови за њега на линку:
 
 
Постер Зоране Петровић:
Zorana Petrovic (1)
 
 и гласање за њега на линку:
 
Постер Марка Вујића:
marko
 
и гласање за њега на линку: